- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. júla 2024

Epigramiáda (5)

 

Milan Hodál

Doba temna

Keď sa nad ňou zamyslím,
zakaždým sa musím spýtať:
Prečo treba toľko tmy,
pokým ľuďom začne svitať?

 

O jednom kráľovstve

Také chýry o ňom letia,
už ich nejde utajiť,
že kráľovské odmeny
si tam delia lokaji.

 

Dokonalý pár

Existujú dokonalé páry!
Možno tým mnohých ohúrim...
Dneska som ich videl fúru –
v predajni obuvi.

 

O potkanoch

Ak opúšťajú palubu,
loď má slušné vyhliadky.
Ale beda takej lodi,
kde sú členmi posádky.

 

Naši moreplavci

Heslo, čo ich
cez každú búrku prenieslo:
Radšej prísť o loď
ako o veslo.

 

Odlišnosti

Tí dvaja sa od seba
odlišujú zásadne.
Jeden nemá žiadnu tvár
a druhý má zasa dve.

 

::

Odporúčaná: Epigramiáda (4)

 

Milan Hodál sa narodil v Bánovciach nad Bebravou, po skončení vysokoškolských štúdií (terajšia Ekonomická univerzita v Bratislave) sa usadil v Nitre, kde našiel rodinné aj tvorivé zázemie. Prvé literárne práce (epigramy a aforizmy) začal uverejňovať už ako 16-ročný. Satirickej tvorbe sa naplno venoval hlavne v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch, keď intenzívne spolupracoval so satiricko-humoristickým týždenníkom Roháč. V tom období spolupracoval aj so Slovenským rozhlasom, kde sa podieľal na tvorbe zábavných relácií  (Maratón, Sobotník, Variácie). Venuje sa aj poézii. V súčasnosti publikuje v mesačníku Rodina a škola, v satirickom periodiku Bumerang a v Literárnom týždenníku. Pravidelne prispieva do Almanachu Nitra. Okrem toho píše pesničkové texty (spolupracuje napríklad so spevákom Petrom Cmoríkom, ktorému otextoval pieseň Vianočný punč). Od roku 2013 je členom Spolku slovenských spisovateľov. Knižne vydal niekoľko zbierok epigramov a veršov, najnovšie zbierku s názvom Za svet (2024).

1 komentár:

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.