- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26. júla 2024

Na Boží obraz...

 

Vlado Gregor

Boh síce stvoril ľudí na svoj obraz, ale ponechal aj rôznosť a tým aj možnosť tvorivosti, tolerancie a dohody s inými, ale nie a priori zlými. Môžeme mať veľké a dokonalé vzory, ale predovšetkým si máme vážiť a zdokonaľovať vlastnú dušu. To znamená predovšetkým to, aby sme nezávideli iným, že sú lepší, šikovnejší a dokonalejší.

Ak sa mi totiž aj niečo nechce a som vo všeličom nešikovný, dávam iným možnosť byť usilovnejšími a šikovnejšími. Keby sme všetci vedeli všetko a boli rovnako „dokonalí“, ľudská spoločnosť by jednoducho a doslova padla na hubu. Akákoľvek motivácia by sa stratila a bola by zbytočná. Vážme si preto druhých ľudí, aj keď sa nám zdajú oveľa zbytočnejší ako my, lebo nevieme, aké talenty sa v nich skrývajú.

Sám mám len jeden talent a kedysi som bol ním taký nadšený, že som chcel iných pretvárať na obraz tohto svojho talentu. Prešlo ma to tak asi po štyridsiatke, aj keď s tým bojujem dodnes. Teším sa teda z toho, že dokážem byť voči sebe kritickejší. Preto tie moje glosičky sú stále kratšie a písané sub specie aeternitatis, teda z hľadiska večnosti, pretože už jasne dovidím na koniec.

Práve dnes (22. 7. 2024) sme pochovali statočného človeka Antona Hykischa, ktorý bol naozaj multitalent a mnohým ľuďom pomohol k sebaoceneniu. A nielen jednotlivcom, ale aj nášmu národu, keďže bol jedným z tvorcov Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky. A na jej výročie zomrel.

Mimochodom, aj v mojom živote bol jeden 17. júl zlomový – bol to, dá sa povedať, deň druhého narodenia, pretože som prežil ťažký úraz, po ktorom ma tri mesiace takrečeno dávali dokopy. Stalo sa to tri dni potom, ako som 13. a 14. júla 1975 vyhral majstrovstvá Československa v dorasteneckom desaťboji... Nakoniec však ďakujem Bohu i za tie zranenia, lebo mi v konečnom dôsledku prospeli, dali mi úplne iný a hlbší pohľad na život.

Správne sa modlíme „buď vôľa tvoja“ a nie „buď vôľa naša“. Pretože výlučná túžba presadzovať vlastnú vôľu vedie okrem nekritickosti aj k zbytočným sporom, ba až k vojnám. Snažme sa teda o dokonalosť a dobré projekty, ale vážme si aj iných ľudí. Využívajme priestor, ktorý máme k dispozícii, na ich poučenie a posilnenie, pritom viďme aj vlastné slabosti a nedostatky.

Vlado Gregor

 
::

Vážený čitateľ,
pomôžte nám skvalitniť tento portál, prispejte svojím komentárom, vyjadrite svoj názor...
(redakčný dotazník)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.