- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28. júla 2024

Nedeľné slovo (280)

 

V kresťanskom duchu

„Bratia, prosím vás ja, väzeň v Pánovi, aby ste žili dôstojne podľa povolania, ktorého sa vám dostalo, so všetkou pokorou, miernosťou a zhovievavosťou. Znášajte sa navzájom v láske a usilujte sa zachovať jednotu ducha vo zväzku pokoja. Jedno je telo a jeden Duch, ako ste aj povolaní v jednej nádeji svojho povolania. Jeden je Pán, jedna viera, jeden krst. Jeden je Boh a Otec všetkých, ktorý je nad všetkými, preniká všetkých a je vo všetkých.“ (Ef 4, 1–6)

Oheň sa hasí vodou a zlo dobrom. Inak to nejde, nemožno zastaviť oheň ohňom ani zlo zlom. Láska napokon zvíťazí, ale aj teraz ňou dosiahneme viac než násilím.

Keď svojmu protivníkovi odpustíme či dokonca poslúžime, zvíťazíme nad zlom i nad túžbou po pomste, navyše získame pokoj, aspoň v našom vnútri, a čisté svedomie. A v nejednom prípade takýmto spôsobom protivníka odzbrojíme.

Nejde o to trpne znášať príkoria, isto nie, ide o to brániť svoje práva a práva iných primerane, bez hnevu a strachu, pokiaľ možno nenásilne – v kresťanskom duchu.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúce: Nedeľné slovo (279).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.