- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30. júla 2024

Otvorený list herečke Kamile Magálovej

 

Martin Jančuška
Vážená pani Magálová, dovoľte mi niekoľko poznámok k Vašim otvoreným vyjadreniam na adresu terajšej vlády.

Pozastavil som sa nad niektorými Vašimi vyjadreniami a položil som si otázku, či ste vôbec Slovenka a či máte v úcte svoju vlasť. Vo všetkých Vašich rozhovoroch sa oháňate slovom demokracia a tvrdíte, že vláda Roberta Fica je najhoršia, aká na Slovensku bola, že všade je neporiadok, v školstve, medicíne, hospodárstve; ministerka kultúry je tá najhoršia a mala by čo najrýchlejšie odstúpiť...

To všetko, pani Magálová, sú všeobecné, ničím nepodložené frázy. Takto sa môžete vyjadrovať hodiny, ba celé dni a k ničomu to nepovedie. Nože sa pokúste vyjadriť konkrétnejšie. Som lekár, myslím si, že v svojej profesii a odbornosti sa vyznám obstojne, preto mi, prosím, vymenujte aspoň štyri príklady, v čom je slovenské zdravotníctvo zlé a zároveň prečo, kto je za tento stav zodpovedný, a iste máte i návrhy, ako by sa to dalo zlepšiť, či to zlé odstrániť. Ja i mnohí moji kolegovia Vám budeme povďační, ak nám podáte konštruktívny návrh alebo nápad.

Nemôžem sa v celej šírke vyjadrovať k otázkam divadla, lebo som neštudoval VŠMU ani nemám v tomto odbore žiadnu prax. Poviem Vám len ako divák, že nielen sa mi to nepáči, ale pokladám za dekadentné, obscénne, nemravné a nechutné, ak sa herci na javisku producírujú a váľajú nahí. Čo to má spoločné s umením a estetikou? Aký je Váš názor na mravnosť? Existuje vo Vašej mysli tento fenomén? Ako si predstavujete výchovu našej mládeže? Demokracia nemá mravné zákony? Alebo ich neuznáva? Ako si vôbec predstavujete fungovanie spravodlivej a čestnej spoločnosti?

Ste herečka a ako taká máte právo i povinnosť obhajovať a ochraňovať zásady mravnosti. Alebo táto téma je pre Vás podradná a nič neznamená?

Čo sa týka vyjadrení k otázkam hospodárstva, ani v tom nie som odborník, môže sa mi všeličo nepáčiť, ale keď sa chcem vyjadriť k nejakej téme, musím problematike rozumieť, a ak chcem diskutovať, musím diskutovať o danej konkrétnej téme. Nielen všeobecne. A ja Vám garantujem, že ak sa niekde pochybilo, nájde sa aj vinník, pretože každá vec na tejto zemi má svoju príčinu, niekde sa začína aj končí.

Naša národná kultúra, to nie je len fujara, ako ráčite ironicky opakovať, i keď si myslím, že keby takýto hudobný nástroj mali Angličania, dnes by na nej hrali už v detských škôlkach. Nikdy ste nespomenuli napríklad, že Škóti majú len gajdy s obmedzeným repertoárom melódií, alebo že muži nosia kroj, ktorému chýbajú spodné nohavice, a sama ste iste nie raz videli, akí sú na svoj kroj hrdí. Alebo také ich národné jedlo – hagis. Najväčší škótsky básnik Robert Burns napísal dokonca na hagis ódu. A viete čo to je? Obyčajná jaternicová kaša! Na naše halušky ešte žiadny básnik nezložil ódu... Chcem tým naznačiť, že každý národ má špecifiká, ktoré si chráni a opatruje. To ešte neznamená, že bude uznávať len to svoje a z druhého si robiť posmech.

Osobne si myslím, že pani ministerka kultúry je kompetentná osoba, ktorá má svoj národ v láske, a podľa toho i koná. Ak sa Vám to, pani Magálová, nepáči, žijeme predsa v demokracii, nikto Vám nebude brániť, aby ste svoj pohľad na kultúru prezentovali inde, kde Vás prijmú s otvorenou náručou, keď v rodnej krajine nenachádzate pochopenie.

A ešte jednu malú poznámku. Viete o tom, že Juraj Sarvaš zorganizoval 170 kultúrnych podujatí – Poetických večerov pri sviečkach, ktoré sa vyše 27 rokov konali v Bratislave? Zúčastnili sa na nich tisícky divákov, vystriedali sa tam umelci, detské súbory, profesionálni herci i amatéri, spisovatelia, umelci, malí i veľkí, telesne postihnutí, lekári, takmer všetky profesie z celého Slovenska. Boli ste aspoň na jednom z týchto predstavení? (Ak ste zmeškali, môžete si niektoré pozrieť na internete: sarvasovapoezia.sk.)

Áno, naša krajina sa nachádza v dezolátnom a kritickom stave, ale nehádžte polená pod nohy tým, ktorí sa snažia o nápravu situácie. Peniaze a zlato, pani Magálová, majú veľkú moc. Ale za ne si nekúpite ani zdravie, ani skutočné šťastie, tobôž lásku. A lož, tá má krátke nohy, i keď to niekedy trvá mesiace, možno aj roky, kým sa odhalí pravda. Pouvažujte, prosím, na ktorej lodi plávate, či už nie je čas vystúpiť.

S úprimným pozdravom

Dr. med. Martin Jančuška

4 komentáre:

  1. B. P.30.7.24

    Ako pomenovať mentálny stav, do ktorého sa dostali mnohí herci, umelci, novinári, politici, ale aj obyčajní ľudia? Asi zatemnenie mysle. Zatemnenie mysle spojené so stratou zdravého úsudku a normálnych kritérií.
    Zdá sa, že v takom stave sa už nachádza aj spomínaná herečka.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný31.7.24

    Super pravdivo napísané,ak sa im tu nepáči týmto komediantom,nech zmiznú z našej krajiny!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný4.8.24

      Darmozraci nezmiznu, lebo tu sa im dari.

      Odstrániť
  3. Anonymný2.9.24

    🍀🍀🍀
    Možno strata kognitívnych schopností, možno mentálna únava z pracovného, či profesionálneho vyhorenia, možno niektorá psycho-socio-histriónska porucha podľa MKCH, možno chorobné ambície, baživosť po moci, vplyve, mamone, drahých kovoch, domoch, pozemkoch, možno poškodená genetika z chazarských kaganátov, možno poškodené, alebo vypnuté niektoré zmysly, charakteristiky i charaktery, možno kabalistické túžby po cudzopasníctve, parazitovaní, ostrakizovaní, ponižovaní, urážaní, vysmievaní sa, úžere (česky lichve), vydieraní, reparovaní, krvilačných revolúciách, vojnách, depopulácii, vymývaní im nakloneným mainstreamom..., neskončil som výpočtom dekadentných anomálií zloby dnešných dní sveta, ale zatiaľ stačí, možno ma doplníte, za čo Vám vopred srdečne ďakujem.
    Je mi ľúto ich no-kosher postojov ku Slovenkám, Slovenom, nádhernému Slovensku, krásnej Slovenskej republike, ktorej meno vysloviť im spôsobuje triašku, preto používajú »táto krajina«, »v tejto krajine«, čím vyzrádzajú cudzí pôvod ich dávnych predkov, migrantov z oblastí, kde spôsobovali detto, ako ich dnes v ich odhalenosti, opovážlivosti a drzosti poznáme dnes!
    Otázka: "Asi sa ich genetika nezaprie pri priaznivých geopolitických podmienkach (liberalizmus, fašizmus, dekadencia, gender a iné ideológie na podmanenie si nevyvolaného talmudicko-mišnovského Človeka, ľudstva a jeho zotročenie) a vyrazia do útoku, ako nadkritickou mierou (entropie) od marca 2020?" No, ale potom musia počítať aj s kauzálnou katarziou, ktorú ortodoxní volajú shoah a falošní holokaust!
    NEĽUTOVAŤ a NIKDY NEVOLIŤ!!!
    Mier s Vami! Shalom aleychem! Salam aleykum!
    S pozdravom Irenej
    2.9.2024

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.