- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10. júla 2024

Selektívna slepota

 

V slovenskom (no nielen slovenskom) verejnom priestore pôsobia ľudia, u ktorých sa prejavuje selektívna názorová slepota. Nedá sa však povedať, že ňou trpia, že sú ňou postihnutí, lebo ide zrejme o ich vlastné rozhodnutie: niečo vnímať a niečo nevnímať, k niečomu byť nevšímavý a k inému až prehnane kritický, niektoré veci bezbreho tolerovať a niektoré zas apriórne odmietať...

Takíto ľudia napríklad vidia korupciu, ale nevidia legislatívnu svojvôľu, vidia výhody Európskej únie, ale akosi obchádzajú fakt, že sa tento spolok mení k horšiemu, vidia aj smietku v oku Roberta Fica a pritom prehliadajú brvno v oku svojho politického obľúbenca, sú schopní nevidieť rétorickú strojenosť a bezobsažnosť Andreja Kisku či Zuzany Čaputovej, ale prejav Petra Pellegriniho označia za slabý...

Napodiv, sami seba považujú za elitu, za tých inteligentnejších, vzdelanejších a pokrokových. Považujú sa za demokratov a vyvolencov, za majiteľov pravdy, za neomylných vykladačov „vedeckého konsenzu“. Tvoria skupinu (viac či menej homogénnu), ktorá si nárokuje víťazstvo v každých voľbách (inak sú voľby podľa nich nedemokratické).

Sú to oni: samozvaní demokrati a obhajcovia „európskych hodnôt“, nadšení propagátori celoplošného testovania a všeľudového očkovania, pionieri, zväzáci a súdruhovia nových čias. Sú to oni: ľudia so selektívnou slepotou.

 

Ján Maršálek


::

Prečítajte si:

Slovenský rozhlas, Slovenská televízia

Divná demokracia

Prijmeme pravdu?


::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

2 komentáre:

  1. Anonymný10.7.24

    Čo sa babe chcelo, to sa jej snilo. Hovorí slovenské príslovie. Tiež Kto chce kam pomôžme mu tam. My by sme mali vedieť kde je Pravda, Múdrosť, Dobrota, Spravodlivosť a k tomuto smerovať, nie dať sa oblbovať rýchlo vznikajúcimi názormi a postojmi čudných ľudí. Ale darmo svet je raz taký... Radšej verí demagógom a populistom, ako ľuďom statočným, obetavým, čestným... Aj evanjelista Ján píše: Ľudia milovali viac tmu ako svetlo... Prajem pekné letné dni priatelia. Som rád, že aspoň na priestornete si môžem prečítať niečo pozitívne, múdre, pravdivé, aby aj naša duša, myseľ, srdce malo potrebnú zdravú potravu a nezarástlo pýrom, a neuverilo demagógom, populistom a bulváru. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ľudovít, ďakujem za ohlas.
      Pravdaže, kto iný ako kresťan by sa mal vedieť zorientovať?! To neznamená, že kresťan sa nemôže mýliť, ale v zásadných veciach musí mať jasno.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.