- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21. augusta 2024

Dostojevského realizmus

 

F. M. Dostojevskij: Ponížení a potupení

Bratislava, Ikar, 2006


Dostojevskij napísal tento román krátko po svojom návrate z takmer desaťročného nedobrovoľného pobytu na Sibíri (nútené práce, vojenská služba, vyhnanstvo). Podľa staršieho prekladu do slovenčiny mal názov Ponížení a urazení. V novšom preklade Ruženy Dúbravovej nastala zmena názvu na Ponížení a potupení. Podľa edičnej poznámky k recenzovanému vydaniu tak došlo k náprave posunu, ktorý zrejme vyplynul z nepochopenia významového rozdielu medzi slovami „obida“ (urážka) a „oskorblenie“ (potupa, zhanobenie).

Román čiastočne nadväzuje na odkaz romantickej literatúry, ale zároveň nesie typické znaky Dostojevského realizmu. V štýle románu badať isté nedostatky, dielo je miestami preťažené melodramatickým pátosom a silnými emóciami i gestami. Jeho obsahové a umelecké kvality sú však napriek tomu nesporné a poukazujú na genialitu autora, ktorý bol v čase písania tohto textu na prahu svojej tvorivej zrelosti.

Dej je vyrozprávaný formou spomienok hlavného hrdinu, ktorý má autobiografické črty. Kniha má silný dramatický náboj. Navodzuje obraz sociálnych protikladov a tragického ľúbostného vzťahu na pozadí neustáleho zápasu dobra a zla. Je to román o nespravodlivosti a potrebe odpustenia. Dostojevskij v ňom ukázal horšiu i lepšiu podobu sveta, pričom vyzdvihol postoj, podľa ktorého súcit nie je prejavom slabosti, ale veľkodušnosti.

 

Ján Maršálek


::

Súvisiaci článok: Brilantne napísaná novela.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.