- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30. augusta 2024

Na čom nám záleží?

 

Vlado Gregor

Žiaľbohu, ale väčšina už riadne prevychovaného slovenského národa si ani neuvedomuje, nakoľko sme upadli – celá naša história, ba ani existencia nám nič nehovorí. Preto mnohým už ani na nich samých nezáleží. Je to evidentne pokračujúca samovražda národa a spoločenstva, ktoré má nejaké tradície a pravidlá.

Štvanie proti našej histórii je také intenzívne aj preto, že ju vo veľkej miere tvorili kňazi, či už katolícki, alebo evanjelickí. Kto dnes z mladých vie, kto bol Jonáš Záborský, Ľudovít Štúr, Andrej Radlinský, Jozef Miloslav Hurban, Ján Hollý, Andrej Hlinka, a tak ďalej, et cetera?

Kdeže tie lanské snehy sú! Väčšina kléru je už dnes liberálna a nemalá časť aj progresívna, resp. progresivistická. Preto, i keď píšem svoje úvahy s radosťou, zároveň so smútkom musím konštatovať, že naše náboženstvo sa dostáva do slepej uličky, a nikto o tom nechce počuť.

Ide o pozoruhodnú náhodu, ale 29. august je tragickým dátumom aj pre Uhorsko, lebo roku 1526 sme boli porazení pri Moháči. Možnože bývalé REGNUM MARIANUM pomôže vrátiť terajšiu Cirkev aj Európu k zdravému rozumu.

Po prechode frontu v roku 1945 a po následnej kategorizácii ľudí a neskôr aj ich eliminácii nastali ťažké časy, ale ideály žili aj sa vyjadrovali a Cirkev ľudí posilňovala a potešovala. Dnes vidím totálnu rezignáciu a beznádej, Cirkev ako celok momentálne slúži mocným a ako hádam ešte nikdy doteraz sa im aj prispôsobuje. Sme naozaj ako nahí v tŕní. Verme však, že to tŕnie nás napokon preberie, prebudí.

Prajem nám katolíkom pekný mariánsky september a ešte krajší ružencový október, a všetkým ostatným tvorivú, ale hlavne požehnanú jeseň. V celom svete je horúco, preto sa modlime, aby sa ochladilo. U nás je ešte k tomu aj dusno, prosme teda o to, aby sme sa konečne mohli zdravo nadýchnuť.

PER MARIAM AD JESUM!

 

Vlado Gregor


::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. Anonymný30.8.24

    Tiež by mohlo aj aspoň trochu zapršať, príroda je vysilená vysokými teplotami a suchom, u nás cez prázdniny takmer nepršalo. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. B. P.30.8.24

      Veru, i na tom záleží, aby sme mali čo jesť a čo dýchať.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.