- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4. augusta 2024

Nedeľné slovo (281)

 

Premena zmýšľania

„Bratia, hovorím a dosvedčujem v Pánovi: Už nežite, ako žijú pohania, v márnosti svojho zmýšľania. Vy ste sa tak o Kristovi neučili, ak ste vôbec o ňom počuli a v ňom boli vyučení, ako je pravda v Ježišovi, že máte odložiť starého človeka s predošlým spôsobom života, ktorý sa ženie za klamnými žiadosťami do skazy, a obnovovať sa duchovne premenou zmýšľania, obliecť si nového človeka, ktorý je stvorený podľa Boha v spravodlivosti a pravej svätosti.“ (Ef 4, 17+20–24)

Pán Ježiš nás volá k sebe, volá každého človeka. Všetci môžeme a máme byť jeho učeníkmi, podobne ako apoštoli, podobne ako svätci. Hoci je zrejmé, že nie každý Ježišovo volanie prijme.

Ježiš Kristus má silu premeniť človeka – aby nežil podľa tela, ale podľa Ducha a aby nebol otrokom, ale Božím dieťaťom. Lenže človek má slobodnú vôľu, proti ktorej Boh nekoná – neberie nám slobodu, veď nám ju sám dal.

Viem o mnohých, ktorí sa dali premeniť, prijali Božiu vôľu ako vôľu svoju a neoľutovali, stali sa víťazmi. Dajme sa viesť príkladom svätých mužov a žien. Ich životopisy sú výdatným žriedlom poučenia a posily.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúce: Nedeľné slovo (280).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.