- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. augusta 2024

Nedeľné slovo (282)

 

Žiť v láske

„Bratia, nezarmucujte Svätého Božieho Ducha, v ktorom ste označení pečaťou na deň vykúpenia. Akákoľvek zatrpknutosť, hnev, rozhorčenie, krik a rúhanie aj každá iná zloba nech sú ďaleko od vás. Buďte k sebe navzájom láskaví a milosrdní, navzájom si odpúšťajte, ako aj vám odpustil Boh v Kristovi! Napodobňujte Boha ako milované deti a žite v láske tak, ako aj Kristus miluje nás a vydal seba samého Bohu za nás ako dar a obetu ľúbeznej vône!“ (Ef 4, 30–5, 2)

Iba z lásky plynie šťastie. Kde niet lásky, tam niet pokoja, odpustenia, pomoci, úcty, teda ani šťastia. A po šťastí predsa túžime. Prečo teda odmietame lásku ako základný princíp fungovania sveta?

Odmietame ju slovami, skutkami či úmyslami, ktoré sa zákonu lásky protivia, či už priamo alebo nepriamo. Pritom vieme, isto aspoň tušíme, že nič tak nekrášli život ako láska.

Nemusíme však o láske zbytočne hovoriť. Treba ju uplatňovať. Pravá láska nie je prioritne záležitosť citu, je to rozhodnutie, čiže prejav rozumu a vôle. Miluje ten, kto chce milovať!

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúce: Nedeľné slovo (281).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.