- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9. augusta 2024

O nástrahách transhumanizmu

 

Sú na svete ľudia, ktorí tak veľmi veria vedeckému pokroku, že aj smrť považujú za takpovediac technický problém – a každý technický problém má technické riešenie. Dosiahnutie nesmrteľnosti je podľa nich už len otázka času, prípadne investovaných prostriedkov, pričom pravdaže nemajú na mysli nesmrteľnosť v duchovnom zmysle, práve naopak, svet bez smrti spájajú s koncom náboženstiev. Takéto názory čoraz viac ovplyvňujú spoločenskú mentalitu, prenikajú do ďalších a ďalších sfér života, čoho dôkazom je napríklad kult zdravia, stavaný dnes i nad slobodu a dôstojnosť človeka.

::

Zle chápaný pokrok, veda a technika v rukách bezcharakterných politikov, génové inžinierstvo a v neposlednom rade šialené experimenty vyšinutých jedincov dláždia cestu od humanizmu k posthumanizmu a následne k transhumanizmu. Pritom treba poznamenať, že tento proces prebieha z veľkej časti neuvedomene, akoby mimochodom, pod rúškom dobrých úmyslov a dosahovania šľachetných cieľov. Niekedy si neuvedomujeme, čo vlastne schvaľujeme a podporujeme. Hráme sa na projektantov života – bez pokory a ochoty niesť svoj ľudský údel. Experimentujeme sami so sebou – vo vidine pohodlného, bezbolestného prežívania.

::

Súčasná veda sa zbieha do všezahŕňajúcej dogmy absolutizujúcej biochémiu a spracovávanie dát... Oná dogma je platformou transhumanizmu, teda úsilia o revolučné zdokonalenie ľudského druhu prostredníctvom génového inžinierstva, umelej inteligencie a programovania organizmu nástrojmi modernej medicíny. Ak pokušeniu transhumanizmu podľahneme, prekročíme svoje ľudské kompetencie a vystavíme sa riziku sebazničenia. Nie je múdre vrhať sa do neznáma...

 

Ján Maršálek

(Vybrané z knihy Útek z Babylonu, ktorá vyšla vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.