- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16. augusta 2024

O prípade kňaza Jána Hermanovského

 

Karol Dučák

V PriestorNete bol dňa 25. júna 2024 publikovaný môj článok Pokorný mučeník lásky. Píšem v ňom o kňazovi Jánovi Hermanovskom, pričom som uviedol, že sa začala diecézna fáza procesu jeho blahorečenia. Po uverejnení článku sa však ku mne dostali informácie, že proces blahorečenia rímskokatolíckeho kňaza, misionára a mučeníka Jána Hermanovského v Arcidiecéze Matky Božej v Moskve sa v skutočnosti nezačal.

Aby som zabránil šíreniu dohadov, požiadal som arcibiskupa Pezziho, metropolitu Moskovskej arcidiecézy, o oficiálne vyjadrenie v tejto záležitosti. Dostal som odpoveď, z ktorej vyplynulo, že proces blahorečenia sa naozaj nezačal. Moskovská arcidiecéza chcela zostaviť zoznam mučeníkov, ktorí v Rusku zomreli pre vieru, a získať o nich čo najviac informácií. Tieto informácie by mohli v budúcnosti, v prípade začatia procesu blahorečenia, veľmi dobre poslúžiť. Ján Hermanovský je v tomto zozname. A nádej, že raz bude medzi kandidátmi blahorečenia, tu v každom prípade je. Dúfajme a modlime sa za to.

 

Karol Dučák

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.