- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. augusta 2024

Silný príbeh

 

F. M. Dostojevskij: Večný manžel

Bratislava, Ikar, 2004


V novele Večný manžel autor rozohral psychologickú drámu založenú na vzťahovom trojuholníku. Až po smrti svojej ženy sa „večný manžel“ dozvedá o jej nevere. Je to človek so slabou vôľou, schopný žiť len po boku dominantného partnera. Oproti nemu stojí napohľad sebavedomý, no duševne nevyrovnaný bývalý milenec jeho manželky.

Na jednej strane sklamanie, pomstychtivosť, falošnosť, na strane druhej sebaklam, povrchnosť a ľahtikárstvo. V Dostojevského podaní z toho vzišiel silný príbeh s tragikomickými prvkami, prenikavá sonda do hlbín ľudskej duše. Dielo má niekoľko významových rovín, je kompozične vyvážené a umelecky účinné. Preklad do slovenčiny zabezpečila Anna Kostolanská.

Fiodor Michajlovič Dostojevskij nepochybne patrí k najväčším spisovateľom všetkých čias. Každý jeho beletristický text má osobitú myšlienkovú a estetickú hodnotu. Vo svojej tvorbe hľadal odpovede na základné otázky ľudského bytia. Programovo odkrýval tajomstvo človeka. Hoci často a presvedčivo zobrazoval zlo, biedu a nespravodlivosť, vždy tak činil s túžbou po dobre... Na tmavom pozadí viac vyniká aj maličké svetielko viery, nádeje a lásky.

 

Ján Maršálek


::

Súvisiaci článok: Brilantne napísaná novela.


::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.