- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. augusta 2024

Umelá inteligencia

 

Systémy umelej inteligencie vytvára človek. Otázkou je, či dielo môže prekonať svojho tvorcu. Môže byť umelá inteligencia inteligentnejšia ako sme my? Ak áno, treba sa mať na pozore, treba zdvihnúť varovný prst. Nekontrolovaný vývoj technických prostriedkov, ktoré zasahujú do osvedčených foriem a spôsobov žitia a výrazne vplývajú na ľudskú psychiku, prináša množstvo rizík. Ak by nás aj umelá inteligencia neprekonala, je ľahko zneužiteľná ako nástroj kontroly, dozoru a trestania „neposlušných“. Ambiciózni vedci chcú vyrobiť umelú náhradu mozgu, ale takýto „rozum“ nebude mať svedomie, nebude uvažovať v intenciách dobra a zla, aby sa vnútorne korigoval. Humanoidný robot je potenciálnym nepriateľom človeka! Viacerí myslitelia preto už teraz hovoria, že nás čaká temná budúcnosť – čoraz hlúpejší ľudia a čoraz sofistikovanejšia technika.

Spohodlneli sme, zmľandraveli, otupeli. Menej pracujeme, menej sa namáhame, ale chceme mať viac. Nechce sa nám čítať ani písať, a už vôbec nie rukou na papier. Nevieme alebo nechceme chytiť do rúk motyku, kladivo, nožnice, ihlu, kosu. Čo už s nami? Ani z voza, ani na voz, len na kreslo a pred televízor, počítač, mobil...

Budú naše životné rozhodnutia ovplyvňované umelou inteligenciou? Dáme sa kŕmiť „strojovými“ textami, zvukmi, obrazmi? Dáme sa zotročiť? Spočíva vari šťastie v tom, že nás niekto alebo niečo nahradí, aby sme my mohli hlivieť?!

 

Ján Maršálek

(Vybrané z knihy Útek z Babylonu, ktorá vyšla vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov.)


::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.