- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

6. augusta 2024

Vlastný tieň nemožno prekročiť

 

Vlado Gregor

Každý si hľadáme a aj potrebujeme určité spoločenstvo a obdiv, pocit uznania, a zvyčajne dlho trvá, kým pochopíme, že niektoré hranice sú pevné a nemenné, a ak to popierame, obmedzíme hlavne seba.

Človek by sa mal vedieť vzdať všetkej pýchy a nereálnych ambícií. Ak putujeme na veľkej a dlhej ceste, nič iné nám nezostane, len sa prispôsobiť tomu najslabšiemu. Ani najúžasnejší cieľ tej najkrajšej púte nestojí za to, aby sme ublížili najpomalšiemu z nás. Preto aj keď meškáme a zaostávame, nech nikto z nás preto nesmúti.

Ježiš nám dal nádej, vďaka ktorej môžeme ísť ďalej. Vtedy sa staneme silnejšími a dokonalejšími, keď pochopíme, že nás nezachránia naše svaly. Sú to overené a dlhodobé pravdy, treba byť preto v navliekaní módnych dresov a obdive najnovších trendov veľmi opatrný.

To, čo sa teraz presadzuje vo svete aj v Cirkvi, nie je normálne a nemôže to pretrvať. Blahej pamäti kardinál Korec mal v tom jasno, preto je o ňom veľké ticho. Aj teraz majú mnohí vo všeličom jasno, ale strach im zviera hrdlo. Na kresťanov sa to nepatrí!

Robiť z čierneho biele sa nejaký čas môže dariť, ale čím dlhšie to trvá, tým býva hanba väčšia. My starší sme možno zaostalejší, ale máme svoje skúsenosti. Tak ja, ako aj napríklad nedávno zosnulý Tonko Hykisch, ktorý bol tiež dlho v nemilosti a robil nejaký čas v našej a mojej knižnici SAV.

Slúži nám často na úžitok byť ponížený. Musíme teda o život bojovať, ale často sa všeličoho musíme aj vzdať.

Vlado Gregor


::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.