- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. septembra 2024

Hľadať cestu nápravy

 

Ján Maršálek: Útek z Babylonu

Bratislava, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2024

V letných mesiacoch roka 2024 vyšla vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov kniha básnika, spisovateľa a publicistu Jána Maršálka Útek z Babylonu. Autor sa v nej zamýšľa nad otázkami, ktoré zaujímajú azda každého človeka, nad zmyslom života, nad minulosťou a budúcnosťou, nad zmyslom tradície, nad existenčnými otázkami sveta. Varuje pred hrozbou zneužitia techniky, umelej inteligencie a pred ďalšími ohrozeniami. Hľadá odpovede na najzávažnejšie otázky. Uvažuje o problémoch človeka a sveta, ktoré prináša súčasná doba, ktorá dáva viac otázok ako odpovedí. Vychádza z minulosti, keď ľudia aj v ťažkých životných situáciách nestrácali orientáciu, dokázali si byť navzájom oporou, spolupracovať, pomáhať si... A ponúka aj východiská a možnú cestu do budúcnosti.

Pri hľadaní východísk J. Maršálek vychádza zo svojich skúseností, poznania, štúdia, ako aj z dvojtisícročnej skúsenosti kresťanskej civilizácie a z diel mnohých filozofov a teológov, o ktorých myšlienky sa vo svojich zamysleniach opiera. Ku každej kapitole je priradený zoznam literatúry, z ktorej autor čerpal a ktorá môže čitateľovi rozšíriť pohľad na ten-ktorý problém.

Naša existencia je ohrozená, mnohí strácajú zmysel pre pravdu a skutočné hodnoty, postačujú im hodnoty materiálne, stávajú sa konzumentmi toho, čo ponúka dnešný svet. Autor sa preto neuspokojuje s povrchnosťou, problémy hodnotí v širších súvislostiach, usmerňuje k prirodzenosti, k súladu s prírodou, pôdou, náboženským životom v rodine. Uvažuje a aj pozýva k zamysleniu. Varuje, že ak sa vzdáme svojich duchovných, historických a kultúrnych koreňov, tak aj nás čaká cesta a osud staviteľov veže z Babylonu, ktorá sa stala symbolom pýchy, svojvôle a neporozumenia. Preto chce hľadať cestu nápravy, obrody, záchrany...

Kniha je usporiadaná do troch častí: Dom na piesku (dvadsaťtri zamyslení), Kultúra a antikultúra (štrnásť zamyslení) a Boj o vieru (jedenásť zamyslení). Jednotlivé články vznikali postupne ako reakcia na problémy, ktoré prinášal život, pôvodne boli publikované časopisecky alebo na internete. Teraz vychádzajú knižne – a potvrdzuje sa ich pravdivosť a aktuálnosť.

 

Ľudovít Košík


::

(Kniha Útek z Babylonu vyšla vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov.)

1 komentár:

  1. Anonymný25.9.24

    Teším sa, že si aj v dnešnej uponáhľanej dobe konzumu a rozmachu obchodných centier uvedomuje, že nielen z chleba je živý človek ale nutne potrebuje aj duchovný pokrm, ktorý vedie do života. Vďaka autorovi za túto novú knihu aj za tento web. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.