- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

6. septembra 2024

Mediálna mágia

 

V súčasnosti, zdá sa, klamoreč prenikla do všetkých oblastí verejného života, osvojili si ju politici, novinári, kadejakí agitátori, ba i obyčajní ľudia. Vyzerá to tak, že pravda už nikoho nezaujíma, isto nie tá, ktorá bolí, ktorá hovorí o našich omyloch, zlyhaniach či nečestnom konaní. Keď sa inak nedá, skúšame pravdu aspoň nejako zaonačiť. Ale k čomu to vedie?!

::

Z informačných sietí, ktoré nás mali spájať a pomáhať nám, sa stali pasce. Dosiaľ nevídaná moc masovokomunikačných prostriedkov, spočívajúca v schopnosti očariť, ovplyvniť, zapôsobiť, z nás robí zmätených, izolovaných jedincov, ktorí síce dostávajú veľké kvantum informácií, ale nedokážu si z nich vybrať tie pravdivé a užitočné.

::

Mediálna mágia vytvára ilúziu moderného, nablýskaného, fungujúceho sveta. Na prvý pohľad všetko do seba zapadá: pútavé kulisy, profesionálne naladení moderátori, sebavedomí funkcionári a analytici, grafy a štatistiky, čísla a percentá, slová, slová, slová... a, samozrejme, „kopec zábavy“ a „kopec vzrušenia“. Pritom skutočný život je na odvrátenej strane obrazovky. Virtuálna realita nedáva odpovede na základné otázky bytia, je len vidinou, bezduchým priestorom, obieleným hrobom. Ak chceme svet znova postaviť na nohy, treba začať s nápravou. Prvým krokom by mohlo byť povedzme to, že namiesto klamoreči budeme používať jasnú, priamu, nefalšovanú ľudskú reč.

 

Ján Maršálek


(Vybrané z knihy Útek z Babylonu, ktorá vyšla vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.