- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. septembra 2024

O víruse po víruse

 

Martin Jančuška

Vírusové ochorenie nazvané Covid-19 sa prehnalo celou Európou, ba celým svetom nielen ako zlý duch, ktorý vystraší človeka, ale ako orkán, ktorý po sebe zanechal nielen mŕtvych, z ktorých mnohí nemuseli zomrieť, ale i rozvrátené hospodárstvo a priateľstvá.

Pýtam sa, nie ako laik, ale ako lekár: Čo si zač, vírus spôsobujúci ochorenie Covid-19? A ako si sa k nám dostal?

Každý štát na svete si pripravil o milióny dolárov. Spôsobil si zdravotníctvu nevyčísliteľné dlhy, ktoré i bez tvojho pričinenia zdravotníctvo malo. Do svojho tímu si povolal tých, ktorí mali proti tebe bojovať. Nieže niektorí z nich, ani nie mnohí, skoro všetci spanikárili, mnohí sa dali podplatiť a poslušne ti slúžili ako ovce, ktoré stratili pastiera.

A čo virológovia, epidemiológovia, hygienici? Kde boli, keď mali rázne pozdvihnúť svoj odborný hlas? Mnohí pred kamerami trepali jalové nezmysly, a tých pár čestných mocní tohto sveta umlčali a trestali.

Je podozrivé, že doslova v priebehu niekoľkých hodín si sa rozšíril po celom svete, ako aj zvesť o tebe. Dejiny medicíny takú rýchlosť nepoznajú. Už tu klíči podozrenie, že ti v ceste a rozšírení niekto pomáhal.

Aby si bol účinnejší, opečiatkovali ťa hneď na začiatku označením „smrteľný“. Ak sa pozrieš na vtedajšie mediálne výstupy, budeš možno prekvapený, čo všetko sa o tebe hneď na začiatku písalo. A máme tu ďalšie podozrenie. Masmédiá! Takmer všetky bez rozdielu kvákali tú istú pesničku. A odborníci? Vystrašene mlčali.

Ale ak si spomínaš, objavili sa aj názory hovoriace, že na tvrdeniach o tvojom pôvode niečo nesedí, že ťa zrejme nesplodila matka príroda, ale vznikol si v laboratóriu. Mnohí odborníci boli s tým konfrontovaní...

Ešte si ani nemal čas sa poriadne rozšíriť a niekto ťa spojil so slovom pandémia. Pritom asi každému hygienikovi na tomto svete sú alebo boli známe kritériá, podľa ktorých sa pandémia vyhlasuje.

A tak sme mali dvoch strašiakov: smrteľný vírus a pandémiu. A ani sme sa nenazdali a prišiel takzvaný lockdown. Zatvárali sa kostoly, reštaurácie, obchody, výrobné podniky, školy, prepukli vlny nezmyselného testovania. Namiesto toho, aby sa urobili zmysluplné hygienické opatrenia, ľudia sa i v nehostinnom počasí naháňali do testovacích centier – a ty si sa šíril. Taký spôsob šírenia nákazy by nevymyslel ani ten, kto má človeka od kolísky v nenávisti.

A čo by si povedal na to, keby sa k mechanizmu tvojho zasahovania do ľudského organizmu vyjadrili nestranní odborníci? Na prvom mieste by som sa opýtal patológov. Tí vedia všetko. Buďme presnejší – takmer všetko. Dnešnými metódami sa dokážu dostať až na subcelulárne mechanizmy. Tí by boli hneď na začiatku urobili poriadny vietor. Čo na to povieš? A vieš prečo neurobili? Nesmeli alebo sa báli o tom hovoriť!

Čo bolo príčinou smrti mnohých pacientov? Nie zápalový proces bronchiálneho systému, ale zápalový proces, ktorý viedol k vzniku mikrotrombov. Čiže – liečení boli nesprávne. Prečo? Lebo už na začiatku chýbal patológ.

 

Žiada sa ešte poznamenať, že v súvislosti s „koronacirkusom“, ktorý bol vyvolaný, vyvstalo veľa otázok, napríklad o účinnosti masiek. Je až neuveriteľné, ako veľmi ľudia verili a doteraz veria tomu, že masky ich ochránia pred vírusom. Vraj ide o špeciálne vlákna – nanovlákna. Samozrejme, keď im dáme ešte aj takýto názov, zmenia sa akoby mávnutím čarovného prútika na všeochranu. Ibaže vírus SARS-CoV-2 meria od 70 do 120 nanometrov. Len sedliackym rozumom: keby sa podarilo vyvinúť sieť vláken, ktorá by zachytila vírus, cez takú masku by sa nedalo dýchať!

Dodnes môžeme vidieť v nákupných strediskách či inde ľudí, mladších i starších, dôchodcov, ktorí v letných horúčavách ledva idú, ťažko dýchajú, no na tvári majú rúško...

Viem, život ide ďalej, ale niečo také sa môže zopakovať. Poučili sme sa? Sme pripravení?

 

Martin Jančuška


::

Súvisiace články:

Chráni nás rúško pred vírusom?

Odvážna zdravotná sestra

Čas svedomia (Otázky kompetentným)


::

O autorovi

Doktor medicíny Martin Jančuška, narodený 9. januára 1942 v Ľubietovej, pochádza z učiteľskej rodiny. Rodičia sa po vojne presťahovali do Bratislavy. Základnú školu navštevoval v Bratislave, maturoval v roku 1958 na Tehelnom poli. Lekársku fakultu Univerzity Komenského ukončil v roku 1964. Ako sekundárny lekár interného oddelenia pôsobil v Endokrinologickom ústave v Ľubochni, vo Vojenskej nemocnici v Ružomberku a Starej Ľubovni.

V auguste 1979 emigroval s rodinou do Rakúska. Päť mesiacov pracoval ako robotník v elektronickej firme Körting v Grödigu pri Salzburgu, od februára 1980 ako sekundárny lekár interného oddelenia St. Elisabeth Spital vo Viedni. Na jeseň toho istého roku bol menovaný za prednostu oddelenia intenzívnej starostlivosti ako internista – kardiológ a v tomto odbore pracoval až do odchodu na dôchodok. V roku 2003 spolu s Prof. Júliusom Rybákom a Dr. Phil. Ľubomírom Rašim založili v Liptovskom Mikuláši Spolok priateľov MUDr. Pavla Straussa.

Martin Jančuška okrem odborných medicínskych prác publikovaných v lekárskych periodikách publikoval články o kultúre v slovenských a rakúskych časopisoch. Ako konvertita prešiel zložitou cestou hľadania Pravdy. V roku 2008 mu vyšiel  vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov román Druhé prikázanie a v roku 2016 vo Vydavateľstve Pozsony / Pressburg / Bratislava kniha Príbehy a ozveny (krátke prózy a vieroučné sentencie).

2 komentáre:

  1. B. P.12.9.24

    Dovoľujem si upozorniť, že v Európe sa začína dvíhať vlna kritických hlasov. Nedávno vyšla v Nemecku pozoruhodná kniha z pera Guntera Franka „Das Staatsverbrechen“ (Zločin štátu) o „megalomanských vedcoch, zlyhaní vlády, lekárskej korupcii, psychickom terore a miliónoch nevinných obetí“... Možno sa nájde niekto, kto knihu preloží do slovenčiny.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Niekde sa už začína otvárať pravda o „pandémii“, ale na Slovensku ešte stále vládnu pevnou rukou „kovidoví proroci“, ktorí každý kritický hlas umlčiavajú a neraz aj kriminalizujú.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.