- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. septembra 2024

Pozor na fanatizmus

 

Vlado Gregor

Ako mládenec som býval zväčša veselý, o vážnych veciach som sa rozprával so staršími. Rovesníci totiž chceli byť viac exkluzívni ako rozumní... V poslednom čase častejšie chodím na pohreby. Ako píše Kazateľ, lepšie je chodiť do domu smútku ako do domu zábavy, lebo v smútku sa srdce stáva lepším.

Z túžby po exkluzivite vzniká fanatizmus – a teraz trochu pomeditujem o jeho hlbokých koreňoch. Často považujeme za fanatika niekoho, kto ním vôbec nie je, prípadne nebol. Už dávnejšie mi jeden starý človek svedčil, že bol pri tom, keď sa prezident Tiso pýtal jedného žida, čo má robiť, aby ekonomika fungovala. Ten mu poradil, aby sa postaral o roľníkov. Ak oni budú prosperovať, bude prosperovať celý štát. „Chlieb náš každodenný daj nám dnes...“

Vyzývam teda našich historikov, ktorí chcú zanechať trvalú stopu v slovenskom dejepisectve, aby prestali ľudí a priori deliť na dobrých a zlých. To je prvý a nevyhnutný krok k akejkoľvek objektivite.

Samozrejme, nepopieram, že dobro a zlo treba rozlišovať. Ale nemôžeme tvrdiť, že niekto je nenapraviteľne zlý a iný nezmeniteľne dobrý. Takisto sa fatálne mýlime, ak sa považujeme za vyvolených a všetkých ostatných pokladáme za nevyvolených. Aby sme sa teda rozumeli: zlo a dobro sú zložité fenomény a ťažko ich slovne definovať, ľahšie to ide cez príbehy, teda podobenstvá. Učenie o dobre a zle je podstatou Ježišovho posolstva a je tiež základom celej biblickej histórie.

Mimochodom, v rámci relaxácie lúštim „Napínavé krížovky“, ktorých tajničky pochádzajú z policajných archívov. Sú niekedy dramatické, a pri nich mi často napadne, že tie najväčšie svinstvá aj tak nebývajú potrestané. Par exemple kauza Gorila.

Aj preto ma veľmi bolí tá naša vzájomná, niekedy až fanatická ignorancia a hranie sa na nenahraditeľných a exkluzívnych. Ak sa to nezlepší, smerujeme k zániku. Tak Cirkev, ako aj národ slovenský (táto krajina).

MENE, TEKEL, FARES.

 

Vlado Gregor


::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.