- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24. septembra 2024

Splnili sme plán

 

Ján Maršálek
(Objav z antikvariátu)

Mám rád antikvariáty a ešte radšej antikvárne knihy. Obsahujú bohatstvo nevyčísliteľnej hodnoty, bohatstvo myšlienkové, literárne, umelecké. Mnohé knižné tituly sa dajú získať iba v antikvariáte, inak sú nedostupné. Ide mi teda v prvom rade o knihy a ich obsah, ale nakupovanie v antikvariáte občas prinesie aj nečakaný bonus, v knihe sa nájdu poznámky, odkazy či venovanie, ba niekedy i hmotné veci, drobné predmety. Viackrát som v zakúpenej knihe našiel pohľadnicu, fotografiu alebo doma vyrobenú originálnu záložku. Raz som takto nadobudol pekne zlisovaný kvet vlčieho maku, ako z herbára, dodnes ho mám odložený.

Pred niekoľkými dňami som si objednal, okrem iných, román Bratia od Konstantina Fedina (slovenské vydanie z roku 1950) a vo zväzku som objavil, na papieri formátu A4, úhľadným písmom napísanú báseň – pravdepodobne výtvor niekdajšieho majiteľa. Kniha potom zrejme dlho ležala nepovšimnutá kdesi v kúte aj s vloženými veršami, až sa po rokoch dostala do antikvariátu a napokon ku mne.

Báseň je to – dá sa povedať – amatérska, ale z dnešného pohľadu v istom zmysle zaujímavá, pretože približuje atmosféru doby, v ktorej vznikla (päťdesiate roky, nástup socializmu). Možno vtedy i zaznela na nejakom zhromaždení, schôdzi alebo v škole... To sa už asi nedozviem a asi nespoznám ani meno autora. Tak či onak, verše som prepísal a zverejňujem ich, bez úprav, tak ako boli zapísané.

 


Splnili sme plán.

V treťom roku päťročnice
naša obec hlási
všetky normy prerazené
vyhrali sme v práci.

Tých sto percent celkom padlo
v elektriky plán
bol to hrmot ako v boji
pri kopaní jám.

Česť a sláva našim otcom
za veľkú obeť
že nám stĺpy vytýčili
na drotennú sieť.

A vy milí súdruhovia
tešte sa s nami
budeme mať svetlo kino
tu pod horami.

Aj radio budeme mať,
žehličku, varič
čože sa nám ešte viac chce
myslime už nič.

A preto dnes vďaku dávám
v mene dediny,
všetkým, ktorí ste nám priali
tej elektriny.

Vy, ktorí ste milí hosti
prišli medzi nás
cíťte sa tu veľmi dobre
dnes i každý čas.


::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.