- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. októbra 2024

Malé pokusy o vysvetlenie veľkého diela

 

Prežili sme strašnú dobu v uplynulých niekoľkých rokoch. Len aby sa mladí dožili v zdraví – nielen telesnom, ale i duševnom – dospelosti a nežali to, čo ich otcovia zasiali. Človeče, pokiaľ si nedozrel, nesiahaj po kľúči, ktorý je na počiatku života.

Prečo takto negatívne začínam? Ešte stále je tu zdvihnutý prst, aby sme sa spamätali. MUDr. Janko Lakota výstižne v svojej druhej knihe Malé pokusy o vysvetlenie veľkého diela poznamenáva: nepočúvali a nepočúvali hlas, ktorý varoval, ktorý radil, ktorý argumentoval...

Na knižnom trhu je skutočne veľká ponuka s trblietajúcimi nadpismi, po čom sa dá siahnuť, prečítať si, ale aj premrhať čas. Už dávnejšie som si všimol, že dnes vychádza len veľmi málo hodnotných diel v reprezentatívnom vyhotovení. Skutočne hodnotné dielo nájdete na pulte kníhkupectiev skôr v skromnej väzbe, dobre že nie na novinovom papieri. Schúlené kdesi v kútiku, skromné ako pravda, ktorá nikdy nevykrikuje.

Takáto je aj kniha MUDr. Jána Lakotu, za ktorou som sa nedočkavo ponáhľal z Viedne do Bratislavy. Toto dielko je bez zveličenia malým pokladom. Sú to vybrané zaujímavosti z dielne nášho Stvoriteľa, podané pútavým jazykom. Všetkým je nám pritom známe, že odborné veci sa jednoduchým jazykom ťažko vysvetľujú. Ale brilantný štýl Dr. Lakotu nielenže lahodí duši, ale ju aj občerství a priblíži k pravde.

Za vedomosťami autor siaha do tých najrenomovanejších časopisov, aby z nich vybral priam neuveriteľné príbehy, ktoré sa dotýkali i dotýkajú nášho života. Nájdete tu odpovede, alebo pokusy o vysvetlenie mnohých otázok: prečo musíme starnúť, i to, že nech robíme, čo robíme, starnutiu sa nevyhneme; kto bol Leonard Hayflick a čo je Hayflickov efekt; čo sú to HeLa bunky a prečo sa tak volajú; dozviete sa zaujímavosti o vtáčej a zvieracej reči; či deti cítia približujúcu sa smrť; čo sú to kryoprotektívne látky; ale aj zaujímavosti o Ludrovskom kostolíku, o bulharskej konštante, či ako vzniká imunita proti vírusom.

Nevdojak mi pri čítaní knihy prišla na um myšlienka, prečo práve Dr. Lakota, chlapec z hôr, zo Starých Hôr, ktoré sú iné, nesú zvláštny symbolický význam, ako lekár celý svoj život sa striktne pridŕža pravdy, i dnes na vynútenom dôchodku naďalej hľadá pravdu a chce ju sprostredkovať iným. Nenecháva si ju len pre seba. Asi preto, že pochádza práve zo Starých Hôr.

A čo Göbekli Tepe? Počuli ste o tomto archeologickom nálezisku, ktoré má najstaršie svätyne na svete? Táto kniha sa nedá len čítať. Treba ju doslova študovať... Viete o tom, že na Malte bola úžasná civilizácia, ktorej dodnes nerozumieme? Počuli ste o zázračných studniach na starej hodvábnej ceste i o tom, ako môže vzniknúť z chladu teplo a z tepla chlad? Kto bol skutočným vrahom Rasputina?  A dajte si pozor, aby vám pri čítaní neuniklo, že o mnohých závažných otázkach píše Dr. Lakota aj medzi riadkami.

A dozviete sa niečo aj o levofentanyle. A o dvoch tvárach talinomidu. Bol som vtedy študent medicíny a dobre si pamätám, aký rozruch v Európe vyvolal Contergan. Komunistom sa to vtedy veľmi dobre hodilo do karát. Vidíte, čo tí hnusní kapitalisti v Spolkovej republike Nemecko vykonali?

Milí Slováci, pozor na Jednotku 731, ktorú v roku 1931 založil japonský cisár Hirohito. Vo všeobecnosti sa biologické zbrane na celom svete odsudzujú. Ale len odsudzujú. Žiadne médium na svete nepripustí, aby jeho redaktori pátrali ďalej po prameni tohto zločinu, ktorý ľuďom našej planéty hrozí ako tikajúca bomba.

Ale dočítate sa i veľmi zaujímavé veci o Pinkusovom nerve, v súvislosti s pofidérne vykonávanými stermi z nosnej sliznice počas kovidového cirkusu, tiež aké riziko prináša očkovanie proti osýpkam a mumpsu.

Po prečítaní zaujímavého článku o prof. Gottfriedovi Schatzovi budete prekvapení, v akom svete dnes žijeme, že osemdesiat percent vedeckých prác stojí za h..., alebo slušnejšie, že sú to táraniny. Zaujímavá by bola otázka, prečo je tomu tak...

A mnoho mnoho iných zaujímavých poznatkov, napríklad o motýľovi nazvanom Monarch sťahovavý (Danaus pexippus), ktorý každý rok robí neuveriteľnú cestu z Kanady až do Sierra Madre v Mexiku a prekoná vzdialenosť vyše 3000 km.

A čo zápach očkovaných?

Iste si všimnete, že MUDr. Lakota opakovane upozorňuje lekárov na Hippokratovu prísahu. Spamätajte sa, vážení kolegovia! V živote sa môžeme potknúť, ale to neznamená, že celý život musíme prežiť v kotrmelcoch... podotkol niekto múdry.

 

Martin Jančuška


::

Súvisiaci článok: Drahí kolegovia lekári!


::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.