- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

18. októbra 2024

Spevy o kráse Pána

 

Svetloslav Veigl: Jemu Jedinému

Tatran, Spolok sv. Vojtecha, 1990

Takmer 150 básní je prítomných v tejto knihe, vlastne vo výbere zo zbierok, ktoré napísal Svetoslav Veigl. Už prvá báseň nám jasne napovie, kto je ten Jediný, ktorému celá tvorba autora patrí.

Na počiatku bolo Slovo,
ktoré dychom, vôľou všetko tvorí.
Jemu Jedinému sa klania um i srdce,
vesmír i slnce, mesiac, všetky tvory.

Svetloslav Veigl (vlastným menom Ferdinand Veigl) sa narodil v Horňanoch na Štedrý večer (24. decembra) roku 1915, zomrel 17. februára 2010 v Kráľovej pri Senci. Do františkánskeho rádu vstúpil 8. septembra 1932 v Trnave, kde odbavoval jednoročný noviciát. Bohoslovecké štúdiá konal v Salzburgu a v Bratislave. Za kňaza bol vysvätený 16. júna 1940.

Básne začal písať už ako študent gymnázia. Prispieval do vtedajších školských časopisov, neskôr do kultúrnych periodík (Slovenské pohľady, Elán, Kultúra, Verbum a iné). V rozpätí rokov 1938 až 1946 vydal šesť básnických zbierok: Cestami vetrov, Výstup na horu Tábor, Menom ťa neviem osloviť, Kvety na troskách, Volanie z diaľky, Láska smrť. V roku 1968 po vyše dvadsiatich rokoch mu vyšla zbierka Mesto na návrší.

„Píšem náboženskú poéziu v širšom zmysle slova,“ vyznáva sa básnik v doslove k tejto knihe: „Viera je najväčším svetlom pre človeka i národy. Toto svetlo chcem sláviť a šíriť i svojou poéziou... Pod náboženskou poéziou v širšom zmysle rozumiem náboženskú poéziu nielen v tradičnom štýle, ktorá priamo ospevuje atribúty Božie, ale každú poéziu, ktorá ospevuje akékoľvek krásy a danosti človeka a sveta vo svetle Božom.“

Svetloslava Veigla považujeme za významného predstaviteľa katolíckej moderny. Jeho básne čitateľovi predostierajú katolícku vieru, jej význam a krásu, ako aj celkovo krásu duchovnú a krásu stvorenia.

Do výberu autor zaradil aj básne, v ktorých mu nešlo natoľko o umelecké výboje, ale najmä „o ideu, pravdu a ich komunikatívnosť“, pravdaže, so zreteľom na estetickú funkciu... Viera je najväčším svetlom – toto svetlo chce básnik ospevovať a šíriť svojou poéziou.

 

Robert Hakala


::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.