- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16. októbra 2024

Životný príbeh katolíckeho intelektuála

 

Môj život (Spomienky Vendelína Jankoviča na roky 1925–1954)

Bratislava, Politickí väzni – Zväz protikomunistického odboja, 2024

Kniha spomienok Vendelína Jankoviča, ktorú redakčne pripravil historik Martin Lacko, je príspevkom k poznaniu našich dejín. Pripomeňme, že Vendelín Jankovič (1915–1997) patrí k najvýznamnejším osobnostiam zakladateľskej generácie pracovníkov pamiatkovej starostlivosti na Slovensku. Bol významným historikom, archivárom, bibliografom. Mal vysoké odborné aj ľudské kvality, ako cirkevne nezaujatého ho hodnotili i evanjelické osobnosti, ako napríklad farár a historik Ondrej Prostredník, intelektuál Igor Thurzo či Dušan Čaplovič.

Menej známy je jeho príbeh z mladosti, keď bol v septembri 1947 zatknutý a sedem rokov väznený – a práve na to sa sústreďuje recenzovaná kniha; píše sa v nej aj o autorových rodinných koreňoch a súvislostiach, keďže aj jeho bratia boli perzekvovaní a väznení.

Vendelín Jankovič sa narodil 27. júla 1915 v Cíferi v chudobnej mnohopočetnej rodine, v rodine Jozefa (1873–1938) a Agnesy, rodenej Viskupičovej z Ružindola (1876–1965), ktorá prijala jedenásť detí, z ktorých tri zomreli v ranom veku, šiesti chlapci a dve dievčatá sa dožili dospelosti.

Vendelínov starší brat František (1894–1962), banskoštiavnický dekan – farár aj starosta, sa zaslúžil o zveľadenie mesta hospodársky, ale aj spoločensky, spolkovo i nábožensky. Vo Viedni v roku 1907 ho vysvätili za kňaza, bol krajinským poslancom a od vzniku SR do novembra 1942 poslancom Slovenského snemu. Pomáhal svojej rodine, súrodencom, Vendelínovi umožnil štúdiá na gymnáziu, najprv v Banskej Štiavnici a potom v Bratislave. Františkovi sa povojnový režim za jeho dlhoročnú činnosť v prospech mesta odmenil tým, že bol zatknutý a 10. júna 1947 odsúdený za kolaboráciu na dvanásť rokov väzenia a prepadnutie majetku. Jeho brat Ladislav (1917–1998) mu chcel sprostredkovať útek na Západ, čo František odmietol so slovami „bol som s mojimi ľuďmi v dobrom a neopustím ich ani ťažkostiach. V rokoch 1947–1951 bol odkázaný na pomoc iných, bez akýchkoľvek príjmov. Až v roku 1952 bol amnestovaný, ale mal zákaz vrátiť sa do Banskej Štiavnice a podmienky, v ktorých žil, ho psychicky položili, nebol schopný spravovať ani menšie farnosti Doľany, Nýrovce a Moyzesov, ktoré mu pridelili. Posledný rok života prežil u brata v Báhoni, 14. februára 1962 zomrel a bol pochovaný v rodičovskom hrobe v Cíferi. 

Ďalší z rodiny, brat Ján (1905–1975), bol zatknutý a odsúdený na osem rokov a prepadnutie takmer celého majetku a peňažný trest. Trest si odpykal v Jáchymovských baniach. Brat Jozef (1907–1989) bol učiteľom, šikanovaný ŠtB, čo sa podpísalo na jeho podlomenom zdravotnom stave. Brat Ambróz (1912–1990) odišiel na Západ aj s manželkou, v neprítomnosti ho odsúdili za zločin kolaborácie, keďže stál na platforme Slovenskej republiky, pre československý štát sa stal fašistom. Usadil sa vo Francúzku. Najmladší brat Ladislav (1917–1998), významný organizátor slovenskej kultúry a národnostného a spoločenského života, publicista, spolkový pracovník, bojovník za spravodlivosť takisto odišiel na Západ, kde spolu s J. Paučom založili časopis Slobodné Slovensko.

Vendelín v rokoch 1934 až 1939 študoval na Filozofickej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave odbor slovenský jazyk a história. V roku 1940 obhájil prácu Jezuiti v Banskej Štiavnici a bol promovaný za doktora filozofie. V rokoch 1939 až 1947 pôsobil ako pracovník vo viacerých archívoch na Slovensku, najprv v Krajinskom archíve. Venoval sa náboženským a kultúrnym dejinám, histórii Banskej Štiavnice a Trnavy. Niekoľko biografických prác napísal o osobnosti Jána Čaploviča (1780–1847). Dostupná verejnosti je i jeho ďalšia publikačná činnosť.

V rokoch 1942–1943 bol na študijnom pobyte v Budapešti a získal mnohé pramene k politickým, kultúrnym a náboženským dejinám Slovenska v 16. až 18. storočí.  V roku 1946 patril k zakladateľom Slovenskej historickej spoločnosti a stal sa jej prvým vedeckým tajomníkom. Bol redaktorom časopisu Verbum, ktorý uverejnil v rokoch 1947–48 asi dvadsať jeho článkov a recenzií.

Jeho bohatá tvorivá činnosť bola násilne prerušená, keď bol 19. septembra 1947 na pracovisku zatknutý. Nasledovala dvojročná vyšetrovacia väzba, súd a väznenie. Jeho „zločin“ spočíval v tom, že chcel udržiavať kontakt s rodinou v exile. Po prepustení pôsobil ako archivár v Matici Slovenskej v Trnave. Bol sledovaný aj na slobode. V roku 1959 prešiel do Slovenského ústavu pamiatkovej starostlivosti, kde sa mu spolu s kolegami podarilo vytvoriť pracovisko špecializované na kultúrne dedičstvo Slovenska. Ako vedecký pracovník a vedúci odboru histórie a národno-historických pamiatok pracoval v ústave až do odchodu do dôchodku v roku 1980.

Využíval znalosti z archeológie, etnológie, dejín a pomocných vied historických, i jazykové znalosti nemčiny, maďarčiny, latinčiny, francúzštiny a ruštiny. V práci mu pomáhala jeho odborná erudovanosť, pracovitosť, húževnatosť a sebadisciplína.  Za dielo Dejiny mesta Bardejov za feudalizmu mu bola v roku 1965 udelená vedecká hodnosť kandidáta vied. Historický odbor MS mu udelil Pamätnú medailu Daniela Rapanta.

Vendelín Jankovič svoje spomienky zapísal krátko pred smrťou, ani ich nestihol dokončiť a skompletizovať. Sú svedectvom o jeho mladosti, rodine, súrodencoch, rodnej obci, Slovensku pred príchodom vojny a za socializmu, ale aj o dvojročnej vyšetrovacej väzbe a sedemročnom väznení...  Jeho široká odborná činnosť nie je predmetom publikácie, pretože bola spracovaná na iných miestach.

Publikáciu uvádza štúdia zostavovateľa Martina Lacka pod názvom Osudy slovenského katolíckeho intelektuála v 20. storočí, v ktorej je priblížená táto húževnatá a pracovitá osobnosť, ktorej ducha a hlbokú kresťanskú vieru, vštepenú v rodinnom prostredí, a lásku k národu nezlomilo ani väzenie.

Máme možnosť čítať autentické spomienky písané perom historika s vysokou odbornou i ľudskou erudíciou – ako svedectvo o osobnom, rodinnom, národnom, spoločenskom živote, mnoho odhaľujúce z ťažkého obdobia života národa, ktorého poslední pamätníci už odchádzajú do večnosti, ale môžu nás inšpirovať k tvorivému, zodpovednému a obetavému životu aj v zložitých pomeroch našej súčasnosti.

(Poznámka: Pri písaní tohto článku som použil okrem spomínanej knihy spomienok aj niektoré informácie uverejnené na stránke pamiatky.sk, autorka Mgr. Martina Orosová.)

 

Ľudovít Košík


::

Predstavujeme knihy-svedectvá:

Martin Lacko (zost.): Partizánske zločiny v pamäti národa

František Vnuk (zost.): Noc pred popravou

Imrich Nemec: Nemôžem opustiť svoj ľud


::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.